Kako da znam da je u pitanju difuzno opadanje kose?

Ukoliko opadanje kose postoji na svim delovima glave i broj opalih dlaka prevazilazi normalan broj od 100 dlaka dnevno, u pitanju je difuzni gubitak kose

Zbog čega je potrebno lečiti difuzno opadanje kose?

Različiti su razlozi za difuzni gubitak kose. Potrebno je otkriti uzrok difuznog opadanja kose i, ukoliko je moguće, eliminisati ga. Gubitak kose se takođe može sprečiti i nadoknaditi korišćenjem kompletnog tretmana Pantogar® šampona i tonika.

Kako tretirati difuzno opadanje kose?

Difuzno opadanje kose se javlja kada je prekinut ciklus rasta dlake. Stoga cilj tretmana treba da bude da se ciklus rasta dlake vrati u balans. Pantogar® šampon i tonik za kosu posebno su dizajnirani za različite potrebe koje imaju žene i muškarci i utiču na smanjenje opadanja kose i aktiviranje korena dlake.

Šta može biti uzrok difuznog opadanja kose?

Različiti su razlozi za difuzni gubitak kose.
• Stres
• bolest
• uzimanje određenih lekova
• hormonalni dizbalans
• starost
• dijete i loša ishrana
Bez obzira na uzrok, Pantogar® šampon i tonik za kosu mogu se koristiti kao tretman protiv opadanja kose.

Da li je opadanje kose česta posledica prestanka uzimanja pilule za kontracepciju?

Nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva, nivo estrogena (ženskog hormona) u telu znatno opadne. Jednako kao i posle porođaja, ovo može dovesti do dizbalansa u ciklusu rasta dlake i kosa može prerano ući u telogenu fazu. Kosa obično opada 2-3 meseca kasnije.

Da li se pojačano opadanje kose tokom menopauze može tretirati Pantogar®-om?

Ako duže vreme patite od difuznog opadanja kose, pregledom kod lekara (ginekologa) treba da bude izuzet hormonalni uzrok. Sa lekarom se možete posavetovati da li Pantogar® tretman može biti koristan u Vašem slučaju.

Na početku sam trudnoće i primećujem pojačano opadanje kose. Da li treba da budem zabrinuta?

Opadanje kose uglavnom se smanjuje tokom trajanja trudnoće, kako rastući nivo estrogena produžava ciklus rasta dlake, tako kosa manje opada tokom trudnoće. Ako se povećano opadanje kose nastavi, konsultujte svog lekara.

Da li je menstrualni ciklus povezan sa opadanjem kose?

Određen broj žena primećuje povezanost između menstrualnog ciklusa i opadanja kose. Međutim, ovo može biti samo i slučajnost, jer do danas naučno nije dokazana veza između ciklusa rasta dlake i hormonalnog ciklusa.

Zadobio sam opekotine od sunca na glavi i primetio sam pojačano opadanje kose. Da li je to povezano?

Svakako je moguće da je zbog opekotina od sunca koren dlake oštećen kao i da je povećan broj dlaka koje su prešle iz faze rasta u fazu mirovanja. One obično otpadnu kroz 2 do 3 meseca. Stoga, vezu između opekotina od sunca i pojačanog opadanja kose je moguće primetiti.

Poremećaj rada štitne žlezde – da li može biti uzrok pojačanom opadanju kose?

Naučno nije dokazana veza između poremećaja rada štitne žlezde i pojačanog opadanja kose.

Da li postoji sezonsko opadanje kose?

Postoje naučne studije koje dokazuju direktnu vezu između godišnjeg doba i opadanja kose. Opadanje do 100 dlaka dnevno je sasvim normalno, ali postoje sezonske fluktuacije kada privremeno veći broj dlaka opada. Studija koja je trajala 6 godina i obuhvatala više od 800 žena, pokazala je da veliki broj žena primećuje pojačano opadanje kose tokom jula meseca i nešto manje izraženo tokom aprila. Pretpostavlja se da je pojačano obnavljanje kose prouzrokovano dužim trajanjem dana odnosno izloženosti dnevnom svetlu tokom proleća i leta.
Sezonsko opadanje kose nije razlog za brigu i obično traje samo nekoliko sedmica. Ako traje duže, potrebno je konsultovati lekara i proveriti ostale uzroke.