Lepa kosa tokom zime

Tokom zime, ko┼ża i kosa su izlo┼żeni posebno velikom stresu. Suv i topao vazduh u zatvorenom prostoru i  ledena hladno─ça napolju optere─çuju kosu i uzrokuju njeno su┼íenje. Lepr┼íava, naelektrisana kosa i svrab su posledica takvih uticaja. Potrebno je mnogo nege tokom zime da kosa i pored optere─çenja bude lepa i sjajna.

ÔÇ×NaelektrisanaÔÇť kosa

Su┼íenje vru─çim vazduhom, ambijentalni suv i topao vazduh i kontakt sa sinteti─Źkim materijalima u ┼íe┼íirima i d┼żemperima mogu da naelektri┼íu kosu. Na┼ía preporuka:

  • Utrljajte malu koli─Źinu regeneratora ili voska za kosu na va┼íe ruke i nanesite na vrhove naelektrisane kose. Vrhovi kose bolje ─çe da nalegnu, bez gubitka volumena u kosi.
  • Da biste izbegli isu┼íivanje, redovno koristite tretmane za duboko osve┼żavanje kose ili proizvode koji zadr┼żavaju vlagu u kosi.
  • Odre┼żite suve ili lomljive krajeve. Ne izbegavajte posetu frizeru.
  • Nikada ne ─Źetkajte naelektrisanu kosu. To mo┼że samo da pogor┼ía stanje. Ako je mogu─çe, nosite ode─çu od prirodnih vlakana, poput pamuka.

Perut i svrab ko┼że glave

Perut nastaje odvajanjem izumrlih ─çelija sa povr┼íine ko┼że. To je fiziolo┼íki proces. Me─Ĺutim, tokom zime ko┼ża glave se mo┼że dodatno osu┼íiti, jer se na hladno─çi ne stvara dovoljno sebuma. Ko┼ża postaje krhka i vi┼íe se peruta. Mnogi ljudi imaju svrab ko┼że glave. Na┼íi saveti:

  • Koristite ┼íampon protiv peruti za osetljivu ko┼żu ili naro─Źito za svrab ko┼że glave.
  • Ako perut potraje i pra─çen je svrabom na ko┼żi glave, mo┼żda imate ekcem koji bi trebalo le─Źiti. Prona─Ĺite stru─Źnjaka za kosu u Va┼íoj blizini.

Da li postoji nešto poput sezonskog gubitka kose?

U nau─Źnoj studiji ispitan je odnos izme─Ĺu opadanja kose i godi┼ínjeg doba, na osnovu nalaza Trichograma kod zdravih ┼żena. Nau─Źnici su potvrdili da rast i gubitak kose zavise od godi┼ínjeg doba.