Tipovi gubitka kose kod ┼żena

Nije svaki gubitak kose isti. U nekim slu─Źajevima je nasledan, dok u drugim slu─Źajevima okida─Ź mo┼że biti stres, neuravnote┼żena ishrana ili odre─Ĺene bolesti. Svi uzroci imaju zajedni─Źki rezultat: prore─Ĺivanje kose. Difuzni gubitak kose i nasledni gubitak kose su naj─Źe┼í─çi oblici koji se javljaju. Drugi oblik je u vidu kru┼żnog gubitka kose (alopecia areata), koji dovodi do nastanka jasno ograni─Źenih polja ─çelavosti. Uzroci kru┼żnog gubitka kose jo┼í uvek nisu potpuno razja┼ínjeni, ali smatra se da se radi o autoimunskoj reakciji. U svakom slu─Źaju, le─Źenje treba da sprovede iskusni dermatolog.

Suprotno popularnom verovanju, gubitak kose nije isklju─Źivo mu┼íki problem: oko 40% ┼żena u nekom trenutku ima problema sa opadanjem kose, koje zahteva odre─Ĺeni tretman.

DIFUZNO OPADANJE KOSE

Ukoliko opadanje kose postoji na svim delovima glave i broj opalih dlaka prevazilazi normalan broj od 100 dlaka dnevno, u pitanju je difuzni gubitak kose. Iako je koren dlake neoštećen, snabdevanje hranljivim sastojcima, kao što su aminokiseline (npr. cistin) i kompleks vitamina B, je nedovoljno.

Posledice su:

 • Koren dlake prestaje sa aktivno┼í─çu u nekom trenutku
 • ┼Żivotni ciklus dlake je skra─çen
 • Dlaka otpada prerano
 • Pove─çan gubitak kose

Razli─Źiti su razlozi za difuzni gubitak kose. Kod ┼żena je to uglavnom uzrokovano odre─Ĺenim ┼żivotnim okolnostima kao ┼íto su:

 • Stres
 • Nutritivni deficit
 • Period nakon poro─Ĺaja
 • Te┼íke infekcije, npr. grip
 • Odre─Ĺene metaboli─Źke bolesti
 • Poseban oblik sezonskog gubitka kose (gubitak kose u prole─çe ili jesen)

Le─Źenje

Potrebno je otkriti uzrok difuznog opadanja kose i, ukoliko je mogu─çe, eliminisati ga. Gubitak kose se tako─Ĺe mo┼że nadoknaditi kori┼í─çenjem odgovaraju─çih nutrijenata sadr┼żanih u Pantogar┬«-u. Zbog toga ┼íto kosa ima svoje cikluse, tretman mora trajati bar 3-6 meseci.

ALOPECIA AREATA

Ovaj oblik gubitka kose odnosi se na gubitak kose u krugovima, takozvana ÔÇ×─çelavost na pe─ŹateÔÇť. Karakteri┼íe se jasno ograni─Źenim pe─Źatima ─çelavosti razli─Źite veli─Źine.

Alopecia areata je inflamatorni, ─Źesto reverzibilni oblik gubitka kose. Uzrok je nepoznat. Najverovatnije odre─Ĺeni imunolo┼íki proces u─Źestvuje u nastanku bolesti. Bolest se u 25% slu─Źajeva javlja u porodici, ┼íto ukazuje na zna─Źaj nasle─Ĺa.

Alopecia areata se le─Źi od strane lekara.

NASLEDNI GUBITAK KOSE KOD ┼ŻENA

Kada se kosa kod ┼żena proredi, posebno u predelu temena glave, naj─Źe┼í─çe je posledica genetske predispozicije. Predispozicija za gubitak kose prenosi se sa roditelja na njihovu decu. U ovim slu─Źajevima, koren dlake je veoma osetljiv na dejstvo hormona koji kontroli┼íu rast kose. Dlaka postaje tanja i kra─ça, na kraju raste samo kratka i veoma tanka kosa.

Nasledni gubitak kose je naj─Źe┼í─çi oblik gubitka kose kod mu┼íkaraca i obuhvata 95% svih uzroka. ┼Żene tako─Ĺe mogu oboleti od ovog oblika androgene alopecije.

Pored genetske predispozicije, faktori koji mogu dovesti do ovog oblika gubitka kose kod ┼żena su:

 • Menopauza
 • Hormonski disbalans