Uzroci gubitka kose kod muškaraca

GUBITAK KOSE USLED STRUKTURNOG O┼áTE─ćENJA

Ponavljano o┼íte─çenje kose usled prekomernog oblikovanja i nege kose uzrokuje stablo dlake da se razdvoji i polomi. Te┼íko lomljenje kose dovodi do nastanka tanke, prore─Ĺene kose i na kraju do istanjene kose, ┼íto se ─Źesto me┼ía sa patolo┼íkim gubitkom kose. Kada nastane strukturno o┼íte─çenje dlake, dlaka se prelomi iznad ravni ko┼że glave i koren dlake ostaje aktivan.

Uzroci

Uzroci struktunih o┼íte─çenja dlake su razli─Źiti i mnogobrojni. Naj─Źe┼í─çe su posledica spoljnih ┼ítetnih uticaja, kao ┼íto su:

  • Mehani─Źko o┼íte─çenje (prekomerno ─Źe┼íljanje, ─Źetkanje, ─Źe┼íljanje unazad, provla─Źenje kroz elasti─Źne trake, uske pletenice)
  • Hemijsko o┼íte─çenje (toniranje, bojenje, izbeljivanje, minival, ─Źesto pranje alkalnim ┼íamponima)
  • Fizi─Źko o┼íte─çenje (prekomerna toplota od su┼íenja fenom, intenzivno izlaganje suncu ili solarijumu, UV zra─Źenje)

 

GUBITAK KOSE USLED STRESA

Gubitak kose mo┼że nastati kada stres traje du┼żi vremenski period i kada je potrebno prevazi─çi ve─çi broj stresnih situacija.

Svaki koren dlake okru┼żen je gustom mre┼żom nervnih vlakana. Razli─Źiti neurotransmiteri koji se osloba─Ĺaju iz nervnih vlakana deluju negativno na koren dlake.

U stresu dolazi do porasta klju─Źnih neurotransmitera i broja nervnih vlakana u folikulu dlake. Ukoliko se ovo desi tokom prelaza kose iz faze rasta u fazu mirovanja, upalni proces zahvati koren dlake i rast kose se zaustavi prerano. Rezultat je difuzno opadanje kose.

 

Izbegavanje stresa

Izbegavanje stresnih situacija je najbolji i najlakši metod za prevenciju stresogenog gubitka kose. Pored dobre organizacije vremena, potrebno je dovoljno sna, da bi se telo oporavilo.

 

 

Joga i autogeni trening

Joga je najpoznatija metoda opu┼ítanja i osloba─Ĺanja od stresa. Nastala je u Indiji i uklju─Źuje zauzimanje fizi─Źkih polo┼żaja i ve┼żbe disanja. Autogeni trening, vrsta samohipnoze, mo┼że povratiti ravnote┼żu izme─Ĺu napetosti i relaksacije. Autogeni trening i joga se mogu obavljati kod ku─çe, nakon kratke obuke.

 

 

OPADANJE KOSE I ┼áTITASTA ┼ŻLEZDA

Poreme─çaji funkcije ┼ítitaste ┼żlezde mogu uzrokovati gubitak kose. Analizom uzorka krvi mo┼że se utvrditi poreme─çaj ┼ítitaste ┼żlezde. Za gubitak kose odgovorni su T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin), hormoni ┼ítitaste ┼żlezde koji reguli┼íu metabolizam i imaju direktan uticaj na ─çelije koje formiraju dlaku u na┼íem organizmu.

Pove─çana funkcija ┼ítitaste ┼żlezde (hipertireoidizam) manifestuje se tankom i lomljivom kosom.

Kosa dosti┼że smanjenu du┼żinu zbog toga ┼íto dlaka ulazi u fazu mirovanja ranije.

U slu─Źaju smanjene funkcije ┼ítitaste ┼żlezde (hipotireoidizam), kosa deluje be┼żivotno, suvo i lomljivo. Gustina kose i du┼żina mogu se smanjiti.

Ukoliko se poreme─çaj funkcije ┼ítitaste ┼żlezde ukloni, gubitak kose se mo┼że popraviti.

Nema povezanosti izme─Ĺu te┼żine gubitka kose i intenziteta poreme─çaja ┼ítitaste ┼żlezde.

Te┼żak nedostatak hormona ne zna─Źi i te┼żak gubitak kose i obrnuto. Postoje stru─Źnjaci koji smatraju da povezanost izme─Ĺu poreme─çaja ┼ítitaste ┼żlezde i gubitka kose nije dokazana i ─Źak malo verovatna.

 

Gubitak kose usled primene lekova u terapiji poreme─çaje ┼ítitaste ┼żlezde

Gubitak kose mo┼że nastati zbog primene lekova u terapiji pove─çane funkcije ┼ítitaste ┼żlezde. Primeri su tireostatici, karbimazol, tiamazol, metiltiouracil i propiltiouracil. Gubitak kose mo┼że nastati i zbog primene lekova koji ometaju metabolizam ┼ítitaste ┼żlezde: jodidi, levotiroksin, amjodaron i litijum.