Uzroci gubitka kose kod ┼żena

Difuzni gubitak kose mo┼że imati mnogo uzroka ÔÇô ┼íta je uzrok Va┼íeg gubitka kose?

Difuzni gubitak kose mo┼że imati vi┼íe razli─Źitih uzroka. ─îesto se de┼íava u situacijama kada su telo ili um oslabljeni, npr. usled stresa, bolesti, nebalansirane ishrane ili hormonskih varijacija.

Drugi mogu─çi uzroci su npr. lekovi ili starenje.

Nezavisno od uzroka, obrazac difuznog gubitka kose je uvek isti: aktivnost korena dlake je poreme─çena, zbog ─Źega postepeno prestaje. Nastaje poreme─çaj ciklusa rasta dlake. Rezultat je: gubitak kose.

 

Stres i mentalno naprezanje

Mnogi ljudi danas smatraju da je njihov ┼żivot naporan i pun stresa ÔÇô a to uti─Źe i na njihovu kosu. Na┼żalost, stres se ne mo┼że uvek jednostavno eliminisati, npr. na poslu.

 

 

Dijeta i neuravnote┼żena ishrana

Neuravnote┼żena ishrana, zbog dijete ili bolesti, oslabljuje celo telo i mo┼że ─Źak dovesti do gubitka kose.

 

 

Bolesti i lekovi

Brojne bolesti mogu uticati na rast Va┼íe kose. Ovo obuhvata bolesti ko┼że, kao i hroni─Źne bolesti (npr. dijabetes, reumatizam i Kronova bolest) ili infekcije sa visokom temepraturom. Ovaj oblik gubitka kose javlja se odlo┼żeno ÔÇô nakon nekoliko nedelja, tako da se pravi uzrok (npr. prehlada sa groznicom) ─Źesto zaboravi kada posledice na kosi postanu vidljive. Lekovi mogu tako─Ĺe biti okida─Ź. I u ovom slu─Źaju, gubitak kose postaje vidljiv tek nakon nekoliko nedelja od po─Źetka primene leka.

 

 

Hormonske varijacije

Hormonske varijacije su jedan od glavnih uzroka gubitka kose (u menopauzi ili nakon prekida hormonske kontracepcije).  Me─Ĺutim i dojenje nakon poro─Ĺaja mo┼że biti okida─Ź. Poro─Ĺaj je sam po sebi sre─çan doga─Ĺaj u ┼żivotu, ali mo┼że da dovede do velikih promena u telu budu─çih majki. Zdrava kosa mo┼że postati neuravnote┼żena i mnoge ┼żene pate od izra┼żenog gubitka kose koji zahteva le─Źenje.